Kategorije ruža

Engleske ruže su stvorene tako da mogu da se koriste u raznovrsnim lejama, gde njihove impresivne žbunaste forme ostavljaju jak utisak. Ove žbunaste biljke rastu stasito I ljupko, što ih čini prilagodljivim u bašti, bilo da se koriste samostalno u tradicionalnom ružičnjaku ili izmešane sa ostalim baštenskim biljkama pri čemu održavaju cvetnost bašte za duži period. Njihova bujnost čini neke varijete idealnim da bi se mogle tretirati kao manje penjačice, ili se koriste kao stablašice.

 David Austin-ove engleske ruže su čuvene zbog  svojih jakih i kompleksnih mirisa. To uključuju miris smole, mošusa, voća, čaja, kao I klasični mirisi starinskih ruža.

 David Austin-ove engleske ruže obnavljaju cvetanje nekoliko puta svake sezone.‏

 

Srpske ruže pripadaju novim varietetima koje su odgajane u Srpskim klimatskim ulsovima od strane Radoslav Petrovića. One su uglavnom u formi grmova ili puzavica (HRH Prince Paul of Yugoslavia) sa različitim bojama dok su cvetovi sličnog oblika u tradiciji starih ruža. Veoma dobro obnavljaju cvetanje i biljke su u odličnoj meri otporne na bolesti

Stare baštenske ruže su prethodnice današnjih ruža. Neke čak datiraju iz doba Rimskog carstva, kada su bile poštovane zbog svoje lepote i mirisa. Ruže imaju dugu i bogatu istoriju. One su bile simboli ljubavi, lepote, rata i politike. Ruže su, prema fosilnim ostacima, stare 35 miliona godina.

Izbor ruža koje su pred vama predstavljaju jedinstvenu kolekciju na ovim prostorima, kolekciju koja u sebi sadrži jedan deo onih vrsta koje su obeležile istoriju ljudskog roda. Od svete ruže iz abisinije, stare oko 3000 godina i čuvene apotekarske ruže iz 12og veka, do najlepših baštenskih biljaka iz 18 i 19 veka. Uživajte!

Christopher Warner je započeo program uzgoja novih vrsta ruža koristeći rod poznatiji kao Hultemia, koja je hibrid dobijen prirodnim ukrštanjem sa ružom. Proizveo je zdrave ruže snažnog porasta sa lepim cvetovima i prepoznatljivim okom u sredini. Mnoge svetski poznate ruže dolaze takođe iz Warner’s Roses: to su vrste drugačijih osobina, kao sto su Blue for You, Rhapsody in Blue, Open Arms i veliki niz penjačica u veoma neobičnim bojama. Warner ruže cvetaju od proleća pa sve do zime.