Stare ruže

Alba ruže

Alba ruže imaju glatke stabljike; blago su naoružane finim trnovima, i imaju sivkastu lisnu masu. Cvetovi su nežnih boja, sa nijansama od bele do svetlo roze, i sa jakim svežim mirisom. One cvetaju samo u proleće i veoma su otporne na bolesti. Jedna od najstarijih vrsta ruža.

Burbon ruže

Burbon ruže cvetaju u više navrata na snažnim, ponekad polu penjajućim žbunovima, sa sjajnom lisnom masom i tamno ljubičastim izdancima. Mogu biti veoma mirisne. Ova grupa je prvobitno nastala ukrštanjem između Autumn Damask (Rosa damascena x bifera) i Kineske ruže. Pojavile su se prvo sredinom devetnaestog veka na Île Bourbon (sada zvanom Réunion) u blizini obale Madagaskara u Indijskom okeanu i bile su vrlo popularne u Viktorijanska vremena, zbog obnavljanja cvetanja.

Čajevke

Čajevke su ruže koje obnavljaju cvetanje, a nazvane po svom mirisu koji je jako sličan kineskom crnom čaju. Cvetaju u raznim nijansama i bojama. Izduženi pupoljci proizvode duži cvet koji se spiralno razmotava, i latice koje imaju tendenciju da se zavrću unazad na krajevima. Cvetaju u kontinuitetu preko sezone.

Damask ruže

Damask ruže su žbunovi srednje i veće visine, sa savitljivim granama koje prave lukove i padaju na dole od težine svojih cvetova. Njihov miris je jak, i to je danas jedan od mirisa najčešće povezan sa ružama. Vekovima su bile korišćene u proizvodnji ružinog ulja. One su uglavnom zdrave, a neke od njih obnavljaju cvetanje.

Divlje ruže

Divlje ruže uključuju prirodne vrste i neke od njihovih neposrednih hibridnih potomaka. To su žbunovi koji ne zahtevaju puno pažnje, uglavnom tolerišu siromašno zemljište i nešto senke. One generalno imaju samo jedno cvetanje godišnje, i većina ima velike i raznobojne šipkove u jesen, dok neke imaju raznobojnu jesenju lisnu masu.

Galske ruže

Galike su veoma stara vrsta ruža, jos od srednjeg veka. Nastale su od Rosa Gallica-e, kojoj je postojbina centralna i južna evropa i zapadna azija. One cvetaju jednom u proleće ili leto. Veoma su bogate različitih nijansi boja, od roze do tamno ljubičastih, sa punim cvetovima gusto zbijenih latica i jakim mirisima.

Hibridne Mask ruže

Hibrid musk grupu ruža je prvobitno napravio Rev. Joseph Pemberton, Britanski uzgajivač, u prvim dekadama 20-og veka. One su uglavnom jako mirisne sa slatkim i voćnim mirisima. Imaju suptilno obojene male cvetove u velikim grozdovima i zdravu sjajnu lisnu masu.Otporne su na bolesti. Cvetaju u kontinuitetu preko sezone.

Hibridne perpetual ruže

Dominantna vrsta ruža u Viktorijanskom vremenu, Hibridni Perpetuali su se pojavili 1838-e. Do 1900-te je procenjeno da je bilo predstavljeno oko 4000 hibrida, ali nažalost, preko 3000 je zauvek nestalo. Boje su uglavnom bele, roze, crvene, ljubičaste i tamno crvene, kao i neke šatirane. One mogu biti od niskih, kompaktnih biljki do jakih žbunova i većina obnavlja svoje cvetanje.

Istorijske čajevke

Možda jedna od najpopularnijih grupa ruža. Ovde možete pronaći starije varijetete. Od prve hibridne čajevke La France, predstavljene 1867-e, danas imamo mnoge različite varijetete. Cvetovi se nalaze na dugačkim, uspravnim granama, koje nose uglavnom po jedan cvet. Žbunovi su uspravni i sa proređenom lisnom masom. Cvetaju u kontinuitetu preko sezone.

Kineske ruže

Ove ruže su se prvo pojavile sredinom osamnaestog veka, i njihova duga sezona cvetanja je ohrabrila selekcionare da stvaraju mnoge varietete kroz devetnaesti vek. Kineske ruže su biljke tankih, glatkih, drvenastih grana. One puštaju cvetove iz svakog zgloba i pukotine.Većina su kompaktne i niske, i nešto su osetljivije na niske zimske temperature. Imaju umereni miris i obnavljaju svoje cvetanje od leta do kasne jeseni.

Mos ruže

Grupa ruža koje su uglavnom nastale od Sentifolija. Mos ruže imaju mahovinasto-smolaste žlezde na čašičnim listićima, koje uglavnom odaju prijatni smolasti i balsam miris kada se protrljaju. Mos ruže su prvobitno nastale kao varijacije Damask i Sentifolija ruža, i bile su veoma popularne u Viktorijanska vremena. Većina je izuzetno kompaktnog rasta, i neke od njih obnavljaju svoje cvetanje, a mirisi su im raznovrsni.

Noaset

Prve Noaset ruže su bile sitnih cvetova, penjačice jedva otporne na zimu, ali kasnijim dodavanjem gena čajevki, napravljena je pod-klasa sa većim cvetovima, u manjim grozdovima i dosta poboljšanom otpornosti na zimu. Pronadjene su 1817-te. Cvetaju u kontinuitetu preko sezone.